Studielån

När man studerar får man ta studielån från Centrala Studiestödsnämnden, oftare kallat CSN. Studiestödet är uppdelat i en lånedel och en bidragsdel där lånet, studielånet, står för den större delen av studiestödet. Här förklarar vi hur studielånet fungerar.

Ett studielån skiljer sig rätt mycket från andra typer av lån på en rad olika sätt:

 • Man är inte återbetalningsskyldig under tiden man nyttjar lånet (det vill säga när man studerar)
 • Studierna räknas som en typ av säkerhet och studielånet har nästan alltid en lägre ränta än andra lån utan säkerhet
 • Räntan är inte avdragsgill, till skillnad från till exempel ett bolån (som har 30%-igt avdrag)
 • Lånet (studiestödet) är baserat på en viss inkomst under tiden man tar det. Man får inte tjäna för mycket under tiden man får studielån.

Ett studielån börjar betalas tillbaka när att man slutat få studiestöd (tidigast sex månader) och återbetalningstakten är sedan 2001 baserat på ens årsinkomst. Detta betyder att ju mer du tjänar, desto snabbare måste du betala tillbaka.

Varje gång man betalar av sitt lån betalar man en viss del ränta och en viss del amortering. Det vill säga att du betalar av en liten del av ditt lån varje månad eller varje kvartal. Det går även att betala sitt studielån som en klumpsumma om man vill.

CSN har en utmärkt webbsida som svarar på många frågor man kan tänkas ha om studielånet.

23 Responses to Studielån

 1. JS says:

  Varför kan man inte betala av hela sin studieskuld i en eller ett par stora klumpsummor, det borde man väl kunna få välja själv?

  • Christoffer says:

   Det stämmer faktiskt inte. Du kan betala tillbaka hela ditt lån i en klumpsumma om du vill och du kan också betala mindre delar. Man kan betala in mer än vad inbetalningstakten är utan att ens kontakta CSN så betalas skulden av fortare. Om du vill betala hela lånet bör du kontakta CSN för en speciell blankett.

   • Ana says:

    Vad händer om jag bor utomlands och vill betala hela lanet och skicka hela beloppet via en banktransferens?

    • Christoffer says:

     Det allra bästa är att kontakta CSN men det ska inte vara några problem. Exakt hur du gör dock bör du kolla med dem.

 2. erik says:

  Hej. Jag har hört att om man har läst tekniskt basår (som jag) och sen börjar på ett program, så kan man få halva sin studieskuld från basåret avskriven. Vet ni om det är så? Tack på förhand

  • Christoffer says:

   Erik: Ja, det stämmer. Du har rätt att få 1/6 av ditt lån från basåret avskrivet för varje 60 poäng du tar på högskolan efter det tekniska basåret. Se CSN:s pdf.

   • husam says:

    hej Erik.
    jag har läst basåret och nu läser 4:e termin i universitet och efter att jag klarade av 60hp på univeristets nivå då skrev dem av ca 11000 kr. Så varje 60hp kommer de att skriva av automatisk utan att du behöver kontakta de. God jul

    • Johanna Lilja says:

     Hej! Måste man då börja studera direkt när man är färdig md basåret för att vå en del av lånet avskrivet? eller kan man vänta med studierna något år?

     • Christoffer says:

      Denna typ av fråga skulle jag rekommendera dig att ta direkt med CSN.

   • Kevin says:

    Gäller detta även om det endast är en teknisk bastermin?

 3. Maja says:

  Vad händer om jag inte kan betala tillbaka min studieskuld? ÄR det inkasso som gäller eller går det till på annat sätt med just studielån?

  • Christoffer says:

   Studieskulder skiljer sig inte från andra skulder på så sätt. Du kan få betalningsanmärkningar etc även av studielån.

 4. Robin says:

  Om man inte beviljas studielån förens man läst ikapp de högskolepoäng man saknar men ändå behöver penger för att kunna flytta och leva på går det att ta ett annat liknande lån som är hyffsat förmånligt i några månader? Saknar enbart 13hp så vi snackar ju lixom 2,5 månader max! Känns så jävla surt då jag verkligen vill detta

 5. Mattias Ivarsson says:

  Hej

  Jag har studerat men falerat ganska grovt. Tänkte så här om jag betalar tillbaka min skuld är det möjlig att starta ett nytt program och ta lån igen utan att behöva ta igen alla de tentor som jag har kuggat?

  • Christoffer says:

   Jag vet faktiskt inte exakt hur CSN ser på detta. Har du provat att ringa CSN och fråga?

   • Markus says:

    Jag var i lite samma situation. CSN sa nej. Jag har tagit studielån med inte poäng så får man inte ta nya studiemedel trots att man betalar tillbaka all skuld. Surt.

 6. Sara says:

  Börjar en gymnasial utbildning nu i januari. Hälften på distans och hälften på plats. Allt som allt 100%. Har ansökt om studiebidrag. Skulle dock behöva låna runt 20 000 i en klumpsumma, är det möjligt?

  • Christoffer says:

   Det är egentligen en fråga du bör ställa direkt till CSN men mig veterligen har de inga klumpsummelån. Vid utlandsstudier kan man dock få hela lånet som en klumpsumma då man ibland måste betala avgifter och hyra i förväg. Jag gissar att du behöver titta på privatlån istället.

 7. Lizette says:

  Hej jag undrar om man kan låna en liten summa från csn typ 3500 ett halvlån är 6000 men jag behöver inte så mycket pengar.

  • Christoffer says:

   Såvitt jag vet kan man inte det men ring och kolla med CSN om de har specialregler för detta som de inte skriver om på sin webbsida.

 8. Tina says:

  För och nackdelar med att betala klumpsumma?

 9. Karl says:

  Hej

  Sålde aktier under tiden jag läste tekniskt basår vilket gjorde att jag översteg fribeloppet och riskerar nu återkrav.

  Läst på lite och tydligen klassas basår som gymnasial utbildning och då är det okej att överstiga fribelopp, eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *