Studielån

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

När man studerar får man ta studielån från Centrala Studiestödsnämnden, oftare kallat CSN. Studiestödet är uppdelat i en lånedel och en bidragsdel där lånet, studielånet, står för den större delen av studiestödet. Här förklarar vi hur studielånet fungerar.

Ett studielån skiljer sig rätt mycket från andra typer av lån på en rad olika sätt:

  • Man är inte återbetalningsskyldig under tiden man nyttjar lånet (det vill säga när man studerar)
  • Studierna räknas som en typ av säkerhet och studielånet har nästan alltid en lägre ränta än andra lån utan säkerhet
  • Räntan är inte avdragsgill, till skillnad från till exempel ett bolån (som har 30%-igt avdrag)
  • Lånet (studiestödet) är baserat på en viss inkomst under tiden man tar det. Man får inte tjäna för mycket under tiden man får studielån.

Ett studielån börjar betalas tillbaka när att man slutat få studiestöd (tidigast sex månader) och återbetalningstakten är sedan 2001 baserat på ens årsinkomst. Detta betyder att ju mer du tjänar, desto snabbare måste du betala tillbaka.

Varje gång man betalar av sitt lån betalar man en viss del ränta och en viss del amortering. Det vill säga att du betalar av en liten del av ditt lån varje månad eller varje kvartal. Det går även att betala sitt studielån som en klumpsumma om man vill.

CSN har en utmärkt webbsida som svarar på många frågor man kan tänkas ha om studielånet.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
23 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer