Vad är en betalningsanmärkning

Enligt Kronofogden är en betalningsanmärkning en notering om en obetald skuld som registreras hos kreditupplysningsföretagen, inte hos Kronofogden själva, vilket är en vanlig missuppfattning. En anmärkning uppstår först när ett ärende har gått vidare till Kronofogden och du inte bestrider eller betalar betalningskravet. Det är också kreditupplysningsföretagen som beslutar om en person eller ett företag ska få en betalningsanmärkning.

 • När försvinner en anmärkning?
 • Hur du kan undvika en anmärkning
 • Hur man bestrider en felaktig räkning
Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Vad är en betalningsanmärkning
Vad är en betalningsanmärkning

En anmärkning kan tyvärr leda till en betydligt sämre kreditvärdighet och negativt påverka dig under flera år framöver. Det kan bli svårt att låna pengar, teckna hyreskontrakt eller abonnemang.

En betalningsanmärkning, eller ”prick” som det också kallas, är registrerad i tre år för privatpersoner innan den gallras bort, medan motsvarande tid för företag är fem år. För en person som genomgår skuldsanering kvarstår betalningsanmärkningen i fem år från den dag skuldsaneringen inleddes, medan motsvarande tid för ett företag i samma situation är tre år.

Varför får man en betalningsanmärkning?

Att få en betalningsanmärkning kan bero på en mängd olika anledningar och man behöver inte nödvändigtvis ha haft extremt dålig ekonomi, eller dålig koll på sin ekonomi för att drabbas av en betalningsanmärkning. I många fall kan det handla om viss oaktsamhet eller att man litat på fel person. Självklart är det dock inte sällan dålig ekonomi, slarv eller oaktsamhet anledningar till att man får en betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning har som effekt av att den varnar kreditgivare för att utlåning till dig kan vara en riskabel affär. Detta har tidigare gjort det mycket svårt att kunna låna över huvud taget då få av de etablerade bankerna hade översyn med detta. I dagsläget finns det dock andra banker och kreditgivare på marknaden som har en mer flexibel syn och mer av en helhetssyn på personens ekonomi.

För i många fall kan man drabbas av en betalningsanmärkning när man är ”ung och dum” och som sedan påverkar ens lånemöjligheter flera år framåt. Det är heller inte ovanligt att man hamnar i ekonomiskt trubbel för att ens räkningar kommit till fel adress, vilket förstås är mycket olyckligt. Oavsett vad som är anledningen till att man fått en betalningsanmärkning kan ju ens ekonomi, eller syn på ekonomi, förbättrats kraftigt på senare tid och den negativa vikten av ens betalningsanmärkning behöver inte vara lika påtaglig.

Det går alltså att låna pengar av andra banker än våra storbanker. Eftersom det är färre banker som lånar ut (mindre konkurrens) och eftersom en person med betalningsanmärkning trots allt ligger i en högre riskgrupp innebär detta ofta att räntan är högre än för motsvarande lån hos andra banker.

Det kan dock vara värt att tänka över både en och två gånger om man verkligen bör ta ett lån om man vet att man har det lite svårt att få ekonomin att gå ihop eller svårt att komma ihåg att betala sina räkningar. Det kan dock vara en god idé att samla många småkrediter (till exempel sms-lån) under ett och samma lån – vilket blir billigare i längden.

När försvinner en betalningsanmärkning?

 • Privatperson: Efter tre år försvinner dessa uppgifter från kreditupplysningsföretagens register.
 • Juridisk person: Alla uppgifter kommer försvinna efter 5 år.
 • Vid skuldsanering (privatperson): Efter att en skuldsanering har inletts kommer det ta 5 år innan en betalningsanmärkning är borta. Men ifall personen har en längre betalningsplan försvinner betalningsanmärkningarna först den dagen betalningen är klar.
 • Vid skuldsanering (företag): Gällande företag är motsvarande tid 3 år.

Visste du!

Det är inte alla som vet att man kan bestrida ett krav gällande betalningsföreläggande från Kronofogden. En vanlig missuppfattning är att Kronofogden gör en bedömning av själva sakfrågan i dessa ärenden, vilket inte stämmer. Det är enbart domstolen som kan avgöra ifall du är betalningsskyldig eller ej ifall du protesterar mot ett betalningskrav. En indrivning av skulden kan dock sedan ske ifall fordringsägaren vinner och skickar ärendet till Kronofogden för indrivning.

Hur du slipper en betalningsanmärkning

 • Steg 1: Du får en räkning
  • Betala – Betala din räkning innan förfallodatum. Visste du att ett företag behöver inte skicka en påminnelse enligt svensk lag och kan skicka ett krav direkt till inkassoföretaget eller Kronofogden.
  • Anser inte att jag ska betala – Du som anser att fakturan/räkningen är felaktig ska bestrida denna genom att mejla eller skicka brev och förklara varför du vill bestrida. Du ska sedan skriva datum och namn och ta en kopia till dig själv.
  • Jag kan inte betala – Kontakta företaget och förklara att du inte har möjlighet att betala och rådfråga om eventuell lösning. Du kan fråga om det finns möjlighet att skjuta fram betalningen eller be om en avbetalningsplan.
 • Steg 2: Du får ett inkassokrav
  • Betala – Betala ditt inkassokrav inom utsatt tid för att slippa eventuellt krav från Kronofogden.
  • Anser inte att jag ska betala – Du ska återigen bestrida kravet och hävda att det är felaktigt och följa stegen som ovan.
  • Kravet är korrekt, men kan inte betala – Nu ska du kontakta inkassobolaget och rådfråga om möjlighet till en avbetalningsplan eller ifall man kan flytta fram betalningen.
 • Steg 3: Brev från Kronofogden
  Nu kommer du få ett delgivningskvitto från Kronofogden. Detta dokument måste du skriva på och skicka tillbaka, men bara för att du har skrivit på betyder inte det att du godkänt kravet. Du som inte vill skriva på kommer få besök hem till din bostad från Kronofogden där dom lämnar över brevet personligen. Det finns ingen anledning att inte skriva på, du behöver inte vara orolig att du godkänner något, förutom att du tagit del av uppgifterna.
  • Betala – Betalar du kravet från Kronofogden innan förfallodatum får du ingen betalningsanmärkning.
  • Anser inte att jag ska betala – Du måste återigen protestera på kravet och hävda att det är felaktigt.
  • Jag kan inte betala – Du som inte kan betala hela din skuld riskerar att Kronofogden gör en utmätning på din lön och även egendom.
  • Jag väljer att inte protestera – Då kommer Kronofogden att lämna ett utslag och påbörja indrivning av pengarna.
 • Steg 4: Domstol
  En fordringsägare måste gå hela vägen till domstol ifall någon väljer att protestera på betalningskravet.
  • Fordringsägaren vill inte gå till domstol – Då kommer målet att avskrivas och du får ingen betalningsanmärkning.
  • Fallande dom
   • Du vinner – Målet avskrivs och du får ingen betalningsanmärkning
   • Du förlorar – Då lämnas ärendet hos Kronofogden och ifall du inte betalar kommande faktura tvingas du få en betalningsanmärkning.
  • Besvara stämningen och kom till domstolshandlingen – När du mottagit stämningen måste du besvara den. Du måste även infinna dig på domstolsförhandlingen, annars utdöms du genom en så kallad tredskodom och ärendet går då vidare till Kronofogden och betalningsanmärkning kommer ifall du inte betalar kommande faktura.

Illustrerande bild över processen

Hur man undviker en betalningsanmärkning

Lånemöjligheter med betalningsanmärkning

Det finns många bra långivare och banker där du kan låna pengar trots anmärkning. Det behöver inte bara handla om betalningsanmärkningar utan även om man har svårt att få lån för att man är student, arbetslös eller nyinflyttad till Sverige och saknar ekonomisk historia.

Läs mer: Snabblån och smslån med betalningsanmärkning

Låna till bostad med betalningsanmärkning:

Det finns många långivare där du kan ansöka om bolån trots att du har betalningsanmärkningar. Många av dessa långivare fokuserar mer på din nuvarande ekonomiska situation. En av de mest välkända är Bluestep bank, en bank specialiserad på bolån för personer med betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor och svar

Varför en betalningsanmärkning negativt?

Därför att dessa uppgifter kommer synas i kreditupplysningsföretagens register och du kommer få svårt att låna pengar, teckna abonnemang samt att vissa hyresvärdar inte accepterar hyresgäster som har en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning visar på att du har en dålig återbetalningsförmåga, vilket leder till att många företag väljer att inte acceptera en person som har anmärkningar.

Får man en betalningsanmärkning om man får brev från Kronofogden?

Nej, du får ingen betalningsanmärkning bara för att Kronofogden skickat ett brev till dig. Du som vill betala din skuld kan göra det genom att betala in den summan som står på betalningskravet. Du som inte anser att du ska betala kravet ska skriva under delgivningskvittot och skicka tillbaka till Kronofogden. Du godkänner inte betalningskravet när du skriver under, denna signatur är enbart ett bevis på att du mottagit betalningskravet. Du som inte anser att du ska betala måste även bestrida betalningskravet som kommer från Kronofogden.

Kan Kronofogden ta bort min betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning ligger inte registrerad hos Kronofogden och dom kan inte besluta om att ta bort en anmärkning. Dessa uppgifter ligger registrerade hos kreditupplysningsföretagen och det är även dit du ska vända dig angående dessa frågor. Du kan på Integritetsskydds myndighetens hemsida hitta en lista över alla rikstäckande kreditupplysningsföretag.

Källa: Kronofogden och IMY.se

Denna webbplats är en upplysningstjänst som ska vägleda dig att fatta bättre ekonomiska beslut. Vi samarbetar med flertalet långivare och kan erhålla ersättning via samarbetslänkar. Men vi har som policy att vara sakliga och presentera varje långivare på ett objektivt sätt. Vi kommer alltid presentera både negativa och positiva fördelar med varje långivare och vägleda dig till de bästa alternativet.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer