UC-score

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Vad har du i UC-score? Att vara medveten om detta och förstå vad begreppet kreditvärdighet innebär ger dig värdefulla insikter till att förbättra din privatekonomi. Du kan med ett bra UC-score få ett bättre förhandlingsläge hos banken och förhandla till dig bättre villkor på bland annat lån.

  • Vad är UC-score?
  • Hur beräknas poängen
  • Varför ditt UC-score är viktigt!
  • Här kan du göra en kreditupplysning på dig själv
  • 9 sätt att förbättra sitt UC-score
Vad är UC-score

Har du koll på ditt UC-score? Ifall du inte har det bör du läsa denna artikel och förstå alla fördelar med att få en överblick på sin personliga kreditvärdighet. Du som gör en kreditkoll på dig själv kan få goda insikter över din ekonomi och kan med hjälp av denna information planera din framtida ekonomi bättre.
Upplysningscentralen (UC) har tagit fram en mätskala dom kallar för ”UC-Score”. Med hjälp av denna information vill dom uppmuntra det svenska folket till att förbättra sin privatekonomi och få en bättre inblick i vad kreditvärdighet innebär.

I denna artikel kan du läsa mer om hur denna mätskala fungerar och vad du som privatperson kan göra för att förbättra ditt betyg. Att vara medveten om sitt nuvarande UC-score är viktigt för att kunna planera sin framtida kreditvärdighet, speciellt om du ska ta ett större lån eller finansiera en framtida bostad.

Vad är UC-Score

UC-Score är en enklare variant där privatpersoner kan följa sin kreditvärdighet. Detta system hämtar sin data från UC Riskprognos som visar på hur stor risken är för att en privatperson ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader. Riskprognosen är en algoritm som bearbetar en mängd olika uppgifter som hämtas in av UC. Du kan endast mäta ditt UC-score hos Upplysningscentralen då detta är deras egna system.

Du vill ha högsta möjliga betyg i denna mätskala, detta visar på att du har en god betalningsförmåga och att din riskprofil är låg.
Man mäter sitt UC-Score via en mätskala som går från 1 upp till 999 poäng, där ett högre betyg visar på en bra betalningsförmåga och att risken för kreditförluster är liten långivaren eller de företag som vill sälja sin produkt eller tjänst. I stort sett kan man säga att ju högre poäng, desto bättre är kreditvärdigheten.

Högt betyg: Du har goda möjligheter att låna pengar samt att du kan förhandla till dig bättre villkor. Du kan även med hjälp av ett högt betyg påvisa god betalningsförmåga ifall du exempelvis ska hyra bostad, söka jobb eller handla på avbetalning.

Lågt betyg: Detta visar på att du har dålig betalningsförmåga och risken för en betalningsanmärkning är stor. Det kommer bli svårt att få både privatlån och bolån, skulle du bli godkänd blir villkoren oftast väldigt dåliga. Det kan bli svårt att handla på avbetalning och du kan bli nekad ifall du exempelvis ansöker om ett kreditkort. Du kan längre ner i artikeln läsa mer om hur du kan förbättra ditt UC-score.

KreditbetygUC-scoreRiskprognos
Svag1 – 454 poäng25,1 – 99,9 %
Mindre bra455 – 558 poäng4,1 – 25,0 %
Bra559 – 634 poäng1,0 – 4,0 %
Mycket bra635 – 744 poäng0,2 – 0,9 %
Utmärkt745 – 999 poäng0,1 %

Ta reda på ditt kreditscore (UC-score)

Vill du göra en kreditupplysning på dig själv? Här nedanför kan du hitta uppgifter om de tjänster som UC.se erbjuder samt andra alternativ om du vill göra en gratis kreditupplysning.

Min Upplysning – engångskostnad på 29 kr

Via Min Upplysning betalar du en engångskostnad på 29 kr för att göra en kreditupplysning på dig själv och de registreras ingen UC vid en kontroll. Här kan du ta del av uppgifter som inkomst, lån och krediter, innehav av fastigheter och se eventuella betalningsanmärkningar. Du kan även se ifall någon nyligen tagit en kreditupplysning på dig.

Kreditkollen – abonnemang på 49 kr/mån

Vill du följa din kreditvärdighet över en längre tid kan ett abonnemang tecknas för 49 kr per månad hos Kreditkollen. Då kan du följa ditt UC-score obegränsat. Detta kan passa den som exempelvis planerar att köpa en bostad och vill arbeta aktivt med att förbättra sin kreditvärdighet och gå till banken vid bästa möjliga tillfälle. I deras tjänst kan du sätta upp sparmål och aktivt arbeta mot en bättre kreditvärdighet.

Gör en gratis kreditupplysning

Här nedanför kan du hitta hemsidor där man gratis kan göra en kreditupplysning på sig själv. Tänk bara på att de flesta banker och långivare inte använder dessa uppgifter när du ansöker om lån. Det finns dock vissa privatlån som använder Creditsafe vid en kreditkontroll, men oftast används denna aktör bland långivarna som erbjuder snabblån.

Här kan du göra en kostnadsfri kreditupplysning:

Tänk på! Banker och långivare använder UC riskprognos för att bedöma dig som låntagare. Detta är dock inte avgörande ifall du får låna eller inte, banken gör även individuella bedömningar och UC riskprognos är en faktor av flera som dom beaktar.

Hur beräknas UC-Score

Upplysningscentralen hämtar data från olika banker, företag och myndigheter för att ta fram just ditt UC-score. Några vanligt förekommande aktörer där man hämtar sin data ifrån är Skatteverket, Tingsrätten, Kronofogden, Lantmäteriet, Bolagsverket, banker och andra finansbolag. Här nedanför kan du hitta en tabell som vi hämtat från UC, den visar källor där man hämtar uppgifter och hur ofta dessa uppdateras.

Uppgift och källaUppdatering
Namn och adress på fysiska personer Skatteverket via Spar5 ggr/vecka
Civilstånd Skatteverket via Spar5 ggr/vecka
Taxerad inkomst Skatteverket5 ggr/år (apr/jun/aug/sep/dec)
Taxerad inkomstomräkningar Skatteverket2 ggr/månad
Fastighetsuppgifter (taxeringsuppgift) Skatteverket1 gång/år (okt)
Äktenskapsförord Skatteverket2 ggr/månad
Personlig förvaltare Tingsrätt via PoIT5 ggr/vecka
Förkommen ID-handling UC FörlustanmälanLöpande
Ställda frågor och frågeställare UCLöpande
Sökt/prövad kredit UCLöpande
Kreditengagemangsuppgifter (beviljade lån/krediter) Bank, kreditmarknadsbolag, kontokortsföretagVarje månad
Anmärkningar, obetalda skatter och allmänna avgifter Kronofogden5 ggr/vecka
Anmärkningar, tredskodomar Tingsrätt5 ggr/vecka
Anmärkningar, konkursansökningar Tingsrätt och Kronofogden5 ggr/vecka
Anmärkningar, betalningsförelägganden KronofogdenVarje vecka
Anmärkningar, utmätning/återtaget gods Kronofogden5 ggr/vecka
Missbrukade bankkonton Banker5 ggr/vecka
Misskötta krediter Banker och finansbolag5 ggr/vecka
Missbrukade kontokrediter Banker, finansbolag och kontokortsföretag5 ggr/vecka
Näringsförbud Tingsrätten, Bolagsverket5 ggr/vecka
Skuldsaldo KronofogdenVarje vecka
Skuldsanering Kronofogden5 ggr/vecka
CSN-lån CSN1 gång/år
Källhänvisning: https://www.minuc.se/kallor

Vad kan inte Upplysningscentralen ta del av?

Det finns idag företag som erbjuder lån utan UC inom snabblån, privatlån och företagslån just för att många inte vill försämra sin kreditvärdighet hos UC. Det är extra vanligt att långivare som erbjuder snabblån marknadsför sig hårt med att ingen ingen UC kommer göras vid ansökan, vissa av dessa långivare delar heller ingen information till Upplysningscentralen även ifall lånet beviljas.
När det kommer till snabblån väljer företagen istället att ta en kreditupplysning hos andra aktörer som Creditsafe och Dun & bradstreet (tidigare Bisnode).

Varför är UC-Score viktigt?

UC-Score används av banker, finansiella institutioner och andra företag för att bestämma hur riskabelt det är att låna ut pengar till en person eller företag. Ett högt UC-Score kan resultera i lägre räntor och bättre kreditvillkor eftersom det visar att du är mindre benägen att försena betalningar.

Om du ansöker om ett lån, kommer din UC-Score troligen att kontrolleras. Även om du inte planerar att ta ett lån, kan din UC-Score fortfarande kontrolleras om du till exempel ansöker om att hyra en lägenhet eller teckna ett abonnemang.

Sammanfattningsvis är UC-Score ett viktigt verktyg för att förstå din eller ditt företags kreditvärdighet i Sverige. Genom att ha kunskap om detta kan du ta kontroll över din ekonomiska framtid och arbeta för att förbättra din poäng om det behövs.

8 sätt att förbättra sitt UC-score

Att förbättra sitt UC-Score kan ta tid, men det uppdateras flera gånger årligen och du bör genast se till att förbättra ditt betyg. Här nedanför hittar du förslag på vad du kan göra samt tänka på.

  1. Få en överblick över din kreditvärdighet – Gör en kreditupplysning på dig själv via ”Min upplysning” och få en överblick på din ekonomi.
  2. Betala av lån: Betala av mindre lån ifall du har ekonomisk möjlighet.
  3. Ansök inte om nya lån: Ganska självklart!
  4. Avsluta aktiva krediter: En aktiv kredit kan exempelvis vara att du har ett kreditkort med tillgänglig kredit. Ett sådant kreditkort har en negativ påverkan vad gäller ditt UC-score.
  5. Undvik onödiga kreditupplysningar: Varje gång ett företag gör en kreditupplysning på dig kan det påverka ditt UC-Score. Alla kreditupplysningar påverkar givetvis inte lika mycket som andra. Men du bör ändå försöka undvika onödiga kreditupplysningar.
  6. Samla dyra lån och krediter: Ett samlingslån rekommenderas ifall du har flera lån och krediter hos olika långivare.
  7. Handla inte på avbetalning: Jag vet det är smidigt att handla på avbetalning med tjänster som Klarna. Men ifall du använder avbetalning kommer en kreditupplysning göras och det påverkar ditt UC-score negativt.
  8. Fast anställning: Att vara fast anställd i ett företag ger bra betyg och är alltid en styrka hos banker och långivare.
  9. Betala i tid: Vänta inte med att betala räkningar och fakturor tills förfallodatumet. En betalningspåminnelse påverkar visserligen inte ditt UC-score, men en betalningsanmärkning syns hos UC.

Vanliga frågor och svar

Blir mitt UC-score bättre om jag betalar av mitt lån?

Det är inte säkert att ditt UC-score förbättras automatiskt bara för att du betalar av ett lån. Det kan finnas andra faktorer som har större påverkan på ditt UC-score. Men givetvis ökar du drastiskt chansen till en bättre kreditvärdighet ifall du betalar av befintliga lån.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.