Innehåll
Uppläggningsavgift är en engångsavgift som långivare får ta ut när ett lån eller en kredit beviljas och blir tillgänglig för låntagaren. Detta för att täcka deras administrativa kostnader.
För konsumentkrediter är högsta beloppet 1 % av ett prisbasbelopp. Bolån är däremot ett undantag och har andra regler än övriga krediter. Dessa undantag presenteras längst ner i artikeln.
Villkor från 1 mars 2025
Villkor som nämns i denna artikel gäller för låne- och kreditavtal som ingåtts från och med 1 mars 2025. För avtal som ingåtts före detta datum gäller den version av Konsumentkreditlagen som då var aktuell.
När betalas uppläggningsavgiften?
Långivare kan välja att ta ut uppläggningsavgiften på olika sätt. Hur det sker ska framgå i lånevillkoren och sker vanligtvis via någon av följande tre alternativ:
- Lägre belopp betalas ut (främst bolån)
Ett lån tecknas på 50 000 kronor med uppläggningsavgift på 450 kronor. Därmed betalas 49 550 kronor till låntagaren.
- På första fakturan
Första fakturabeloppet är på större belopp än kommande. Detta eftersom hela uppläggningsavgiften betalas utöver ordinarie amortering och ränta.
- Lika mycket varje månad
Avgiften fördelas på samtliga månadsbetalningar. Om återbetalning av ett annuitetslån sker under 24 månader, och uppläggningsavgiften var på 480 kronor, betalas 20 kronor per månad.
Krav för att avgiften ska få tas ut
I Konsumentkreditlag (2010:1846) framgår att kredit- och långivare enbart har rätt att ta ut uppläggningsavgift om samtliga följande förutsättningar är uppfyllda.
- Avtalat – Avgiften får tas ut ”endast om det har avtalats”.
- Avser kostnader – Uppläggningsavgiften ska enbart täcka ”kostnader som kreditgivaren har för krediten”. I förarbeten till Konsumentkreditlagen framgår att det exempelvis kan gälla kostnader för att ta kreditprövning.
- 1% av prisbasbelopp – Avgiften får inte ”överstiga en procent av det prisbasbelopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken som gällde när kreditavtalet ingicks. Lag (2024:1238).” Läs mer om hur det beräknas längre ner i artikeln.
Samma regler som övriga avgifter
I Konsumentkreditlagen nämns ”uppläggningsavgift” enbart en gång. Detta i 19 c § där det framgår hur hög avgiften får vara. I övrigt gäller samma regler som övriga avgifter. Det regleras exempelvis i 18 § där det framgår att avgifter endast får tas ut om det nämns i avtalet samt för att täcka kostnader för kreditgivaren.
Det anges även att ändringar, som är till konsumentens nackdel, enbart får genomföras om det avtalats samt i dessa fall bara med belopp som motsvarar kostnadsökningar för kreditföretaget.
Hur hög får uppläggningsavgiften vara?
Uppläggningsavgiften på konsumentkrediter får maximalt vara 1% av aktuellt prisbasbelopp. En regel som gäller sedan en större uppdatering genomfördes av Konsumentkreditlagen den första mars 2025. Prisbasbeloppet går att se på SCB.se (Statistikmyndighetens hemsida) samt Försäkringskassan.se.
Prisbasbeloppet gäller för hela kalenderår. År 2025 var beloppet på 58 800 kronor vilket innebär att uppläggningsavgiften på lån och krediter maximalt fick vara på 588 kronor.
Begränsas av kostnadstaket
I samband med att Konsumentkreditlagen ändrades infördes även ett kostnadstak som gäller för samtliga konsumentkrediter, med vissa få undantag.
Kostnadstaket innebär att den totala kostnaden som en kredittagare betalar för ett lån eller en kredit inte får uppgå till mer än 100% av ursprungligt belopp. Tecknas ett lån på 1000 kronor får därmed maximala kostnaden (amortering, ränta, avgifter) uppgå till 2000 kronor.
Uppläggningsavgiften är en av de avgifter som ingår i kostnadstaket. Erbjuds ett lån på mycket litet belopp kan därmed denna avgift påverkas av kostnadstaket. Det sker däremot extremt sällan. Utlåning av 500 kronor kan exempelvis inte ha en uppläggningsavgift på 588 kronor trots att det är inom ramen för ”1 % av prisbasbeloppet”.
Undantag för bolån
Kravet på att avgiften maximalt får vara 1% av prisbasbeloppet gäller inte för bostadskrediter (främst bolån). Dessa skiljer sig mot övriga konsumentkrediter både utifrån att säkerhet används för lånet samt att lånesumman är betydligt högre.
Det finns ingen lagstadgad nivå för hur hög uppläggningsavgiften får vara på bolån. Skillnaden kan därmed vara mycket stor. Vid ett tillfälle erbjöd en svensk bank ett bolån med uppläggningsavgift på 2495 kronor. Vid samma tillfälle erbjöd flera storbanker bolån utan denna avgift alls.
FAQ
Betalar man uppläggningsavgift varje månad?
Nej, avgiften uppkommer enbart när lånet betalas ut. Däremot kan avgiften fördelas på flera månader.
Kan man låna pengar utan uppläggningsavgift?
Ja, det finns flera banker och långivare som inte tar ut uppläggningsavgift.
Var går det att se uppläggningsavgiften?
Både räntor och avgifter ska tydligt framgå i marknadsföring och på långivarens hemsida. De nämns även på lånets SEKKI-blankett. En standardblankett där villkoren presenteras enligt en europeisk mall.