Bra att kunna

Denna artikelsamling handlar om de saker som kan vara bra att kunna för dig som ska låna pengar. Det handlar om hur du kan göra för att pruta räntan, vad ett inkassobrev innebär eller vad det innebär med pantsättning.

Vissa saker kan generellt vara bra att känna till då det är ord och benämningar som vanligt förekommer i samband med lån.

Amortering

En amortering är en hel eller delvis betalning av ett lån. Har du ett lån på 100 000 kr och amorterar 1 000 kr är lånet därefter alltså 99 000 kr. Vissa lån har som krav att man amorterar och att lånet ska vara färdigamorterat (färdigbetalt) inom till exempel 10 år.

Ränta

Räntan är kostnaden det innebär att få låna en viss summa av en bank eller kreditgivare. Den anges oftast som årsränta.

Om räntan är 5 % på ett lån på 100 000 kr så betalar du 5% * 100 000 kr = 5 000 kr varje år. Detta är dock inte en summa som dras av från lånet. Lånesumman förblir 100 000 kr även om du betalar räntan. Du måste också amortera för att lånet ska bli mindre.

Effektiv ränta

Många banker och kreditgivare, framförallt för mindre lån, har många och höga avgifter i samband med att man tar lånet. Även om själva räntan för lånet inte är så hög så blir den sammanlagda kostnaden för lånet hög om man räknar in alla avgifter. Med begreppet effektiv ränta så räknar man in just dessa avgifter tillsammans med räntan.

Här kan du räkna ut den effektiva räntan på ett lån.

8 Responses to Bra att kunna

 1. Lånfråga says:

  Vad är det som räknas in i övriga kostnader för ett lån? Alltså vad är det man betalar utöver räntan för ett lån? Kan man se allt när man tar lånet? Det känns svårt att veta om man blir “lurad” liksom.

  • Christoffer says:

   Det är främst administrativa kostnader som banken har för ditt lån, som räknas in under din effektiva ränta. Även antalet betalningstillfällen påverkar räntan, betalar man ofta och varje inbetalning har en administrativ kostnad så blir det lätt dyrt! Håll utkik efter uppstartskostnad/uppläggningsavgift, inbetalningsavgifter och fakturaavgifter m.m.

 2. Zizzy says:

  Hur mycket kan man pruta på räntan när man lånar?

  • Christoffer says:

   Det är jättesvårt att svara på. Det beror helt på din egen ekonomiska situation, vilken typ av lån du tar, hur mycket du lånar osv. Vilket typ av lån är det du planerar att ta?

 3. mariana asterstedt says:

  varför är det bra med huslån om man kan betala det kontant?

  • Christoffer says:

   Mariana: En anledning till att det skulle kunna vara bra är att man kan få bättre avkastning på annat håll. Säg till exempel att ett lån kostar 4% i ränta varje år och huset kostar en miljon. För samma miljon kanske du kan köpa värdepapper som ger 6% ränta istället. Då tjänar du 2% i ränta på den miljonen varje år.

   En annan (stor) fördel är att du faktiskt kan göra avdrag med 30% av räntekostnaderna.

 4. Joel says:

  Kan man amortera ett helt lån på en gång eller tillåter banken inte detta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *