Företagslån till aktiebolag AB – Att tänka på?

Det är mycket vanligt att företagare bestämmer sig för att ta ett företagslån till sitt aktiebolag, det är definitivt en lösning som kan ge goda och gynnsamma resultat i verksamheten framöver. Ett företagslån som är välplanerat och på goda villkor är något som senare kan visa sig vara en lönsam investering. Det kan även vara en lösning som hjälper företaget att klarar av lite tuffare tider och hantera likviditetsproblem. I den här artikeln går vi igenom lite information och vad som är viktigast att tänka på vid företagslån för aktiebolag.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

För vilka ändamål kan ett företagslån till aktiebolag användas till?

Aktiebolag behöver oftast låna pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar i företaget, det kan till exempel vara maskiner eller annan materiell utrustning. Andra exempel vanliga är:

 • Förbättra marknadsföring – ibland kan det vara en god id att satsa på nya marknadsföringslösningar för att kunna ny ut till fler kunder eller vara mer synlig på nätet.
 • Renovering – är ett mycket vanligt syfte för låntagning, en uppfräschning eller utökning av verksamhetens lokaler har ofta en mycket positiv inverkan oavsett bransch typ.
 • Produktframtagning – många företag behöver också medel för att kunna ta fram nya produkter och i sin tur utöka utbudet av nya tjänster eller produkter.
 • Förvärv – uppköp av ett annat existerande bolag eller köp av fastighet, lokal eller tomt är också andra vanliga syften för låntagning. 
 • Oväntade utgifter – ibland kan det vara bra att ha en ekonomisk buffert i bolaget, oväntade händelser kan drabba alla.
 • Anställning av personal – som företagare kan det komma en tid då man behöver anställa ny personal för att ta verksamheten till en ny nivå.

Vilka villkor måste uppfyllas för företagslån för aktiebolag?

Med hjälp av KOMPAR får du tillgång till ett brett utbud av varierande erbjudande från över 20 stycken banker och finansbolag. Våra långivare har en del krav på aktiebolag får att de ska kunna bevilja ett lån. Det är alltid värt att vara påläst och förberedd om vad som gäller vid låntagning. Det ökar ditt företags möjligheter att få ett företagslån på de mest gynnsamma villkoren på marknaden. Alla företagare har ju sin unika ekonomiska historia, förutsättningar och tillväxtplaner. Det finns en del allmänna villkor och krav att ha i åtanke för att ett aktiebolag ska kunna ta ett företagslån:

 • Aktiebolaget måste vara registrerat i Sverige
 • bolaget måste ha ett svenskt bankkonto
 • man bör kunna presentera lånesyfe  
 • personlig borgen – en del långivare behöver behöver att en person oftast ägaren går i borgen för lånet, detta sker oftast för mindre aktiebolag. Att kunna i förhand förbereda en till två starka potentiella borgensmän som kan gå in som personlig borgen kan vara en god idé. Den person som går i borgen för en låntagare (en fysisk eller juridisk person), förpliktar sig att ta över kostnaderna i fall låntagaren inte skulle klara av att uppfylla sitt finansiella ansvar i samband med lånet.
 • Balans och reslutatrapporter – att förbereda aktuella balans och resultatrapporter gör att våra långivare direkt kan göra en snabb bedömning i början av låneprocessen.

Jämför erbjudanden för företagslån för aktiebolag

Det är bekvämt och smidigt och dessutom kostnadsfritt att använda sig av KOMPARs jämförelsetjänst av företagslån. Om du är intresserad av att låna pengar till ditt aktiebolag, räcker det med att lägga upp en låneansökan , att fylla i en ansökan tar endast ett par minuter. Ansökan skickas sedan ut till mer än 20 olika banker och finansbolag som sedan KOMPAR samarbetar med. Inom cirka 24 timmar kan du vänta dig svar och erbjudanden från våra långivare och banker. Det är väsentligt att du gör en noga jämförelse när du har fått dina erbjudanden. Ränta, belopp och återbetalningstid är viktiga faktorer som bör ses igenom innan ett beslut fattas. Att jämför erbjudande och möjligheter för finansiering hjälper dig att få en överblick över ditt aktiebolags finansiella situation samt möjligheter för att få finansiering på lönsamma villkor.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer