Låna till fritidshus

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Drömmer du om att skaffa ett fritidshus men funderar på hur du egentligen ska finansiera köpet? Nyckeln till en bra affär är att undersöka vilken lånetyp som passar dina ekonomiska förutsättningar, och du behöver även jämföra erbjudanden från flera långivare för att hitta det mest fördelaktiga. I den här guiden går vi igenom vilka alternativ som finns så att du ska hitta ett lån som passar din ekonomiska situation.

Finansiera fritidshuset med bolån

Ett bolån är ett lån med säkerhet, där säkerheten utgörs av själva huset. Fördelen med att ta ett bolån för att finansiera köpet av ett fritidshus är att du ofta får betydligt bättre lånevillkor, såsom lägre ränta, än om du tar ett blancolån. Det beror på att banken alltid har möjlighet att sälja bostaden om du inte betalar skulden, vilket minskar bankens risk. När du tar ett bolån får du enligt lag som högst belåna 85 % av bostadens värde. Den resterande summan, kontantinsatsen, behöver du finansiera på något annat sätt.

Utöka befintligt bolån

Om du redan har belånat en bostad kan ett alternativ vara att utöka ditt befintliga bolån när du ska köpa ett fritidshus. Det krävs dock att du har amorterat tillräckligt mycket på lånet eller att bostaden har stigit i värde så att belåningsgraden minskat. Du får inte belåna mer än 85 % av bostadens värde, vilket är avgörande för hur mycket du kan utöka ditt bolån. Du behöver dessutom vara medveten om att belåningsgraden avgör hur mycket du behöver amortera varje år, och att utökningen kan innebära att du behöver amortera mer än tidigare. Om du har möjlighet att utöka ett befintligt bolån är det utan tvekan det mest prisvärda alternativet. Kontakta din bank för att få mer information om hur du ska gå tillväga.

Finansiera fritidshuset med blancolån

Du har även möjlighet att finansiera ett fritidshus med ett blancolån, det vill säga ett privatlån utan säkerhet. Som högst kan du ta ett blancolån på 600 000 kr, men ett så stort lån är inte att rekommendera då räntan på blancolån ofta är 2–4 gånger högre än räntan på bolån. Såvida du inte lyckas hitta ett relativt billigt fritidshus, runt 100 000–150 000 kr, är bolån därför att föredra.

Jämför privatlån hos 40 st olika långivare på Lendo för att hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren.

Blancolån till kontantinsats

Om du inte har hunnit sparat ihop till kontantinsatsen kan denna finansieras med ett kontantinsatslån, som i det här fallet även kallas för topplån. Kontantinsatsen utgör vanligtvis 15–45 % av köpeskillingen, beroende på hur stort bolån banken är beredd att bevilja. Faktorer som kan påverka belåningsgraden förutom din kreditvärdighet är bland annat bostadsmarknaden och husets läge. Om huset kan tänkas vara svårsålt i framtiden vill banken sällan ta risken att bevilja ett för högt bolån och då är blancolån det alternativ som står till buds.

Jämför låneerbjudanden

Oavsett vilken lånetyp du väljer är det viktigt att du jämför låneerbjudanden från flera långivare innan du skriver på låneavtalet. Ibland kan räntesatsen variera med flera procentenheter beroende på långivare, och därför behöver du undersöka alternativen för att säkerställa att du gör en bra affär. Ett tips är att ta hjälp av en låneförmedlare, då görs bara en enda kreditupplysning på dig samtidigt som du får flera alternativ att välja bland.

Fördelaktigt med medlåntagare

Om du vill förbättra dina möjligheter till lägre ränta och bättre lånevillkor kan du ansöka om lån tillsammans med en medlåntagare. När långivaren bedömer kreditvärdigheten undersöks era betalningsförmågor separat, och läggs sedan ihop. Då ni är två individer som tillsammans tar på er betalningsansvaret minskar risken som långivaren tar och era lånevillkor förbättras. Överväg därför att dela fritidshuset med någon annan om du har svårt att få bra lånevillkor på egen hand.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Nyast
Äldst Populärast
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer