Riksbanken med ny höjning i september – hur blir boräntan?

Foto av författare

Jämför innan du lånar pengar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 35 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 40 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

Bostadsexperterna menar nu att Riksbanken kan dubbelhöja räntan.1 De flesta prognoserna pekar mot en större höjning än förväntat. Robert Boije, chefsekonom på SEB menar att det mest troliga är en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter, vilket är en helomvändning sedan slutet av juni då SEB utförde en enkät bland ränteexperter. Idag är det 44 % i gruppen som tror på en dubbelhöjning av styrräntan. Storbankerna har alla sedan en tid hoppat på tåget, men nu talas det om en större höjning än väntat.

Inflationen styr

De beslut som Riksbanken fattar om räntehöjningarna styrs av hur inflationen utvecklas. Europeiska Centralbanken har redan förannonserat flera höjningar av räntan. SEB:s enkäter visar på en tro att räntehöjningar fortsätter i september.

Alexandra Stråberg, chefsekonom hos Länsförsäkringar säger även hon till TT att flera räntehöjningar är att vänta. Det skiljer sig från det många experter tidigare sagt – att Riksbanken höjning i juni skulle bli den sista under 2023.

För att undvika att kronan kollapsar kan ännu högre höjningar än 0,25 % behövas, menar Marcus Jalmerot, innehållsansvarig på sajten valutahandel.se

Boränta på 70 000 kronor

En boränta till 70 000 kronor per år för en familj? Och det ska vara en lågt räknad kalkyl enligt Handelsbankens ränteprognos.2SvD skriver att bolånemarknaden för en familj har gått från 0 till 3,5 % sedan Riksbanken startade sin serie av räntehöjningar. Prognosen förutsätter ytterligare två höjningar under 2023. Familjernas bolånekostnader kan öka till 70 000 kronor per år per familj, vilket blir tungt eftersom fler familjer redan har höga skulder. Flera har större bolån än riksgenomsnittet på 2 miljoner.

Finansinspektionens uppgifter visar att Stockholms bostadsköpare snittade 4 miljoner per bostad under 2022. På Compricers sajt har storbankernas boräntor – rörliga räntan – gått från 1,33 % upp till 4,19 % bara sedan inledningen av 2022.

Både Handelsbanken och Compricer tror på en ökning av rörlig bolåneränta upp till 4,94 % redan i slutet av 2023, enligt SvD.

Källa:

1)https://www.dagensps.se/bors-finans/makro/lurigt-kring-rantan-chockar-riksbanken/

2)https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/snall-kalkyl-da-blir-din-boranta-70-000-kronor-per-ar/

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är den som ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill han nu hjälpa folk att fatta bättre beslut inom olika typer av lån.
Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer