Skillnaderna mellan bolån, privatlån och snabblån

För den som vill låna pengar finns det olika typer av lån. Man brukar framförallt tala om bolån, privatlån och snabblån. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa tre lånetyper och vilka fördelar och nackdelar finns det med respektive lånekategori? Den stora skillnaden ligger i villkor, räntor och användningsområden. Vi ska därför titta närmare på vad det är som skiljer dessa tre typer av lån åt.

Foto av författare

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Snabblån är bra för snabba cash

Snabblån är små och kortfristiga lån som används för att täcka oväntade utgifter eller brådskande behov av pengar. Lånen är kända för sin snabba handläggning och de direkta utbetalningarna. Hos lånapengarsnabbt.online kan man jämföra olika snabblån om behovet av pengar är brådskande.

Snabblån ges av banker, kreditföretag eller digitala långivare och kan godkännas på bara några minuter. En kreditupplysning brukar inte göras med UC utan istället används andra företag som Bisnode och Creditsafe. Detta eftersom dessa kreditupplysningar inte är synliga. En kreditupplysning från UC påverkar kreditvärdigheten negativt då den är synlig i 12 månader. 

Kännetecken för snabblån

Snabblån går snabbt, är enkelt att ansöka om och om låneansökan godkänns får man vanligtvis pengarna samma dag. Den här lånetypen används främst för att täcka akuta utgifter och brådskande behov. 

Men det är viktigt att vara medveten om att snabblån vanligtvis kommer med mycket höga räntor jämfört med andra typer av lån. De brukar ha kort återbetalningstid vilket gör att det kan bli svårt att betala tillbaka lånet över tid om man inte är 100% säker på att man har resurserna att betala inom angiven tidsperiod.

Privatlån kan användas till fler saker 

Ett privatlån är ett lån som inte är säkrat av någon tillgång och därmed behövs ingen form av säkerhet som används för att få lånet. Anledningen till att man tar ett privatlån kan vara för att köpa en ny bil, renovera hemmet eller finansiera en semester. 

Såväl banker som kreditföretag och finansiella institutioner kan ge ett privatlån men hur förutsättningarna ser ut beror på kreditvärdigheten. Räntan på ett privatlån kan vara fast eller variabel och beror på låntagarens kreditvärdighet. Desto bättre kreditvärdighet, ju bättre räntor och avbetalningstid kan man få.

Kännetecken för privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och därmed riskerar man inte att förlora tillgångar om lånet inte kan betalas tillbaka. Det är en snabb och enkel ansökningsprocess som används för olika ändamål och behov. 

Jämfört med bolånet är det högre räntor på grund av att det inte finns samma säkerhet för långivaren. Men jämfört med snabblån är räntorna och förutsättningarna betydligt mildare. Dessutom kan man som regel få ett privatlån på några dagar, ibland snabbare än så.

Bolån används för att köpa bostad

Ett bolån är ett lån som används för att finansiera ett köp av en fast egendom. Det kan vara en privatbostad eller en fastighet. Lånet har ofta lång återbetalningstid med allt från flera år till decennier. Bolån används vanligtvis för att täcka stora belopp som att köpa en bostad eller fastighet.

Man brukar behöva en kontant insats och lånar resterande belopp för att kunna genomföra köpet. Bolånet är sedan säkrat genom den köpta egendomen vilket innebär att om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta egendomen för att täcka förlusterna. 

Det kännetecknar ett bolån

Bolån har vanligtvis långa återbetalningstider vilket ger flexibilitet och en inte alltför hög månadskostnad. Skatteavdrag är tillgängliga för bolån vilket också gäller privatlån och snabblån. Men det krävs en kontantinsats för att få ett bolån och risken finns alltid att man förlorar egendomen om man inte kan betala tillbaka lånet. Vanligtvis är det 15% av priset på bostaden som krävs i kontantinsats. 

Foto av författare

Innehållsansvarig - LånUpplysningen

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer