Alternativ till snabblån

Snabblån är ett alternativ som erbjuder snabba utbetalningar och låga krav på den som ansöker. Det kan vara lockande att ansöka om denna typ av lån trots de höga räntor och avgifter som långivarna tar ut. Här nedanför hittar du lite alternativ som du kan överväga innan du väljer att låna.

Foto av författare
Skribent: Andreas Hogmalm
Uppdaterad:

Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonsörer via affiliatelänkar. Men vi har som policy att rekommendera långivare som vi anser har bäst erbjudande vad gäller ränta, uttagsavgift, uppläggningsavgift och övriga villkor.

Att låna pengar via ett snabblån är en dyr finansieringslösning och den sämsta låneformen bland olika typer av lån. Dessa lån har ofta korta återbetalningstider, höga räntor och ibland väldigt dyra avgifter som tillkommer när du tar ett lån. Dessa lån klassas i många fall som högkostnadskrediter där den effektiva räntan uppgår till 30 %, plus den nuvarande referensräntan från Riksbanken.

Vi förstår att man kan hamna i en ekonomisk kris och snabbt behöva låna pengar för att betala en oväntad utgift eller liknande. Den stora orsaken till att de flesta väljer snabblån före andra lån är i de flesta fall att man har låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar, låg eller ingen inkomst.

I denna artikel vill vi lyfta fram olika alternativ till snabblån och förhoppningsvis hittar du en annan lösning på dina ekonomiska problem.

Behöver du ens ett snabblån?

Behöver du ett snabblån, och varför? Ett snabblån bör man endast ansöka om ifall det inte finns några andra alternativ och det är en viktig sak som måste betalas. Du måste också vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet inom en snar framtid.

Har du funderat på ett privatlån? Att först jämföra privatlån via en låneförmedlare bör göras innan man går vidare med ett snabblån. Du kan hos de flesta låneförmedlare ansöka med betalningsanmärkningar och låg inkomst, vanligtvis med en minsta årsinkomst på 110 000 kr.

1. Be om hjälp från vänner och familj

Det kan för många kännas jobbigt att berätta om sina ekonomiska problem och be om hjälp. Men ett av de de bästa alternativen till ekonomiska problem är att få hjälp av sina anhöriga. Detta alternativ förutsätter dock att du är väldigt ärlig kring dina ekonomiska förutsättningar och vad lånet ska användas till. Det är också viktigt att personen som lånar ut pengar förstår riskerna och hur man ska gå vidare med skulden ifall inte den som lånar pengarna inte kan betala.

Fördelar

 • Förmånligt lån: Din familj eller dina vänner kanske kan låna ut pengar räntefritt under en längre period.
 • Förståelse och flexibilitet: Vissa månader kan bli kämpigt rent ekonomiskt. Den som lånar ut pengarna kanske kan kräva tillbaka mindre vissa månader eller avstå helt en månad.
 • Ett tryggare alternativ: Det kan kännas lite tryggare att låna från en närstående jämfört med en långivare som direkt kommer skicka betalningskrav ifall du inte betalar i tid.

Nackdelar

 • Missuppfattningar kring lånet: Det kan lätt uppstå missuppfattningar kring lånets villkor. Det är därför viktigt att ni skriver ett skuldebrev där lånets villkor tydligt skrivs ner och vad som gäller.
 • Relationer: Det skapas problem i en relation ifall du blir sen med dina återbetalningar eller ifall du inte har möjlighet att återbetala.

2. Be din arbetsgivare om förskott

Att be om förskott på lönen och få betalt för arbete man inte utfört kan vara ett förmånligt alternativ. Det innebär dock att din lön blir lägre nästa månad, eller flera månader framåt om du väljer att be om ett större förskott. Detta typ av ”lån” innebär att du slipper betala en dyr ränta och avgifter. Detta alternativ passar bra för dig som har arbetat länge i företaget och bör inte användas om du är timanställd, nyanställd eller provanställd.

Vad förbered: Förbered dig noga inför ditt möte med chefen och förklara sakligt och noggrant varför du behöver ett förskott på lönen.

Ha en realistisk avbetalningsplan. När du begär förskott på lönen bör du även fråga din arbetsgivare hur många framtida löneutbetalningar som de kan tänkas dra av från.

Fördelar

 • Förmånligt lån: Din familj eller dina vänner kanske kan låna ut pengar räntefritt under en längre period.
 • Förståelse och flexibilitet: Vissa månader kan bli kämpigt rent ekonomiskt. Den som lånar ut pengarna kanske kan kräva tillbaka mindre vissa månader eller avstå helt en månad.

Nackdelar

 • Tid i företaget: Inte ett passande alternativ ifall du är nyanställd eller arbetar extra på företaget.
 • Tid för utbetalning: Hur lång tid det tar att få sin utbetalning kan variera brett mellan olika företag, och du kan behöva vänta länge på din utbetalning.

3. Stöd och bidrag

Ekonomiskt bistånd

Det finns akut ekonomisk hjälp att ansöka om om man har väldigt låg inkomst och inte kan betala för hushållets utgifter. Detta bidrag heter ”ekonomiskt bistånd” och kan ansökas om på socialstyrelsen.se. Detta bistånd kallas även för ”socialbidrag” i folkmun.

Detta bistånd ges endast till personer och familjer som inte kan täcka upp för sina grundläggande behov. Det innebär att ifall du inte kan betala för mat, hyra, kläder, medicin och andra livsviktiga behov för att kunna leva ett skäligt liv.

Du kan själv göra en provberäkning på socialstyrelsen.se och se ifall du uppfyller kravet för ekonomiskt bistånd.

Bostadsbidrag

En person under 29 år kan ansöka om bostadsbidrag ifall man har en årsinkomst som är högst 86 720 kronor. Det spelar ingen roll ifall du arbetar eller studerar. Du kan också ansöka om bostadsbidrag ifall du själv äger bostaden eller hyr den i andra hand.

Kan jag ansöka med min make eller sambo? Ja det går bra, men era sammanlagda inkomster får inte överskrida 103 720 kronor per år.

Läs mer: Räkna på ifall du har rätt till bostadsbidrag hos www.forsakringskassan.se

4. Sälj saker du inte behöver

Ett snabbt sätt att få in pengar är ifall du säljer saker som du inte är i behov av. Detta alternativ är det bästa ifall du har värdefulla saker som du kan klara dig utan. De bästa plattformarna att sälja begagnade saker på är Facebook market och blocket.

Fördelar

 • Skuldfri: Att vara skuldfri är alltid en befrielse och bättre än att ha en massa prylar.
 • Snabb tillgång till pengar: Beroende på pris kan du snabbt få tillgång till de pengar du behöver.

Nackdelar

 • Dåligt betalt: Du som har behov av pengar snabbt kan tvingas sälja dina saker till ett underpris.

5. Pantbanken

Att besöka pantbanken är en uråldrig metod om man snabbt behöver låna pengar. Genom att lämna in värdefulla föremål, vanligtvis såsom guld, märkesväskor, konst eller andra värdefulla föremål, kan man låna pengar från en pantbank. När du besöker pantbanken görs en värdering av föremålet och du kan vanligtvis låna upp till 80 procent av andrahandsvärdet. Du kan sedan få dina pengar direkt och betalar cirka 1,75 – 3,75 % i månadsränta, vilket motsvarar 21 – 45 % i årsränta.

Du kan sen hämta ut dina föremål genom att välja att återbetala din skuld. Vill du inte göra detta kan du istället välja att inte hämta dina föremål.

Fördelar

 • Enklare att bli beviljad lån: Att bli beviljad ett lån på en pantbank är enklare jämför med ett snabblån. Detta för att ditt föremål ligger som säkerhet i lånet.
 • Du behöver inte betala tillbaka lånet: En pantbank kräver inte att du måste hämta ditt föremål.

Nackdelar

 • 80 % av andrahandsvärdet: Väljer du att inte hämta ditt föremål säljer du det till ett underpris.
 • Hög ränta: Räntan hos många pantbanker är lika hög som hos vissa långivare inom snabblån.

6. Räntefri delbetalning

Vissa butiker kan ibland erbjuda räntefri delbetalning upp till 24 månader. Att ansöka om ett lån ifall du ska köpa en ny tvättmaskin, tv eller exempelvis inredning till hemmet kan därför vara onödigt. Det som brukar tillkomma när du handlar mot räntefri delbetalning är uppläggningsavgift och aviavgift.

Personligen har jag använt mig av räntefri delbetalning när jag renoverade mitt kök. Jag valde då att köpa ett Epoq kök via Elgiganten och kunde låna pengar räntefritt. I detta fall betalade jag en uppläggningsavgift samt en aviavgift varje månad. Min personliga erfarenhet av detta var att det blev utmanande med den höga amorteringen som krävdes varje månad. Det är lätt att låna för mycket till något som egentligen borde spara ihop till.

Varför erbjuder butiker räntefri delbetalning? Helt enkelt för att man vill öka sin försäljning och göra det enklare för kunden att finansiera sina köp.

Fördelar

 • Räntefritt: Du betalar enbart uppläggningsavgift och aviavgift.

Nackdelar

 • Kreditvärdighet: Det kommer aktiveras en kredit och detta kommer påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Amortering: Löptiden är väldigt kort och vid högre lånebelopp kan det bli väldigt höga belopp att amortera varje månad.
Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Andreas är vår expert inom privatekonomi där han skriver om olika typer av lån. Andreas ansvarar för det redaktionella innehållet på Lanupplysningen.se sedan år 2020. Med flera års erfarenhet inom ekonomi och lån vill jag hjälpa folk att förstå vad det innebär att låna pengar och vilka konsekvenser det kan leda till ifall man fattar fel beslut. Jag vill på ett objektivt sätt presentera alla långivare på hemsidan och tydligt visa både fördelar och nackdelar med olika typ av lån som erbjuds till låntagaren.