Inkasso innebär inte betalningsanmärkning!

Det är många som blir rädda när de får ett brev från inkasso. Det är ett vanligt missförstånd att man tror att man får en betalningsanmärkning när man får hem ett inkassobrev (tex från företag som Intrum Justitia). Det stämmer dock inte.

Om man inte betalar en faktura eller liknande så kommer oftast en påminnelse (med påminnelseavgift). Ibland kan det komma en andra påminnelse (beroende på företag) men inte sällan är nästa sak som sker är att man får ett inkassobrev. Ett inkassobrev brukar ofta följas av en avgift på runt 150 kr.

Om man sen inte betalar till inkasso, då först kan man riskera att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning får man dock i Tingsrätten och man har då rätt att bestrida detta. Har man giltiga anledningar till varför man inte betalat, eller valt att betala, så behöver alltså kallelsen till Tingsrätten inte automatiskt betyda en betalningsanmärkning heller.

Om man trots allt får en betalningsanmärkning så blir ens finansiella liv ganska mycket krångligare, det är betydligt svårare att få lån eller kreditkort till exempel. Numera finns det dock banker som ger lån trots betalningsanmärkning.

Låna trots betalningsanmärkning

Lånejämföraren Lendo har skapat en tjänst som hjälper folk med betalningsanmärkningar att låna pengar och att jämföra banker. Tjänsten/hemsidan heter Anmärkning.se. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Anmärkning.se och man förbinder sig inte till något.

16 Responses to Inkasso innebär inte betalningsanmärkning!

 1. Hanna says:

  Kan det få några som helst konsekvenser om man upprepade gånger får inkassobrev på olika räkningar, men alltid betalar dem innan det blir allvarlig risk för betalningsanmärkning?

  • Christoffer says:

   Nej, det ska inte innebära något problem. Det blir dock mycket dyrare räkningar om man flera gånger får dem skickade till inkasso, då det innebär en hel del extra avgifter. Bättre att försöka hitta ett hållbart system för att betala sina räkningar i tid.

 2. Jacob says:

  Vad händer om man inte kan betala av CSN lånet pga man är arbetslös och sedan ha fått ett brev från interum justitia som kräver pengar?

  • Christoffer says:

   Än så länge har ingenting “hänt” men om du inte betalar efter påminnelse från inkasso (Intrum Justitia) så är nästa steg att de tar frågan till Kronofogdemyndigheten vilket innebär att du får en betalningsanmärkning. Det är MYCKET dumt att vänta till så sker och du bör verkligen göra allt du kan i det här skedet för att få tag på pengar att betala räkningen med.

 3. Lena says:

  Hej
  Kommer kreditvärdigheten att påverkas om man har ett inkassokrav?

  • Christoffer says:

   Hej Lena,

   Nej, om du får ett inkassokrav är inget som syns vid kreditupplysningar etc och kommer inte heller påverka din kreditvärdighet.

 4. Jouline says:

  Jag hade en skuld hos kronofogden jag betalade av för 2-3 år sedan, men har fortfarande en liten summa kvar att betala hos intrum justitia samt lindorff.. det jag undrar är, har jag fortfarande då en betalningsanmärkning tills att allt är betalat klart, eller försvann den när jag började betala eller när kronofogden blev klar? Tycker det är så rörigt allt detta.

  • Christoffer says:

   Hej Jouline,

   Den skuld du hade hos kronofogden är den skuld som föranledde din betalningsanmärkning. Om du har skulder hos Intrum Justitia och Lindorff som inte gått vidare till Kronofogden så är de än så länge inte en orsak för betalningsanmärkning men de är dock nära att bli!

   När du har fått en betalningsanmärkning så försvinner den inte för att du betalat av skulden utan är kvar en specifik period. Du bör ha fått ett utlåtande från Kronofogden som beskriver hur länge du har din betalningsanmärkning, om jag inte tar helt fel.

 5. Anna says:

  Jag missade att betala min faktura och sedan har jag fått inkassokrav och restkrav i båda fallen missade jag att betala i tid vad kommer hända nu? kommer jag få betalninganmärkning eller kommer jag få en till chans att betala?

 6. Jorgen Karlsson says:

  Hej, finns det ngn lagtext som reglerar när det är befogat för ett företag att ta en kreditupplysning? Jag tycker att det är ett ofog att inkassoföretag tar kreditupplkysningar på privatpersoner utan att föräkra sig om att ärendet de driver är korrekt hanterat från början hos uppdragsgivaren. Vidare borde utgångpunkten vara att ett (inkasso)företag endast borde kunna motivera en kreditupplysning om stora ekonomiska värden står på spel för deras egen verksamhet, så är ju knappast fallet med enskilda privatpersoner. Upplever deras hantering som godtyklig och integritetskränkande, en inkasso förfågan hos UC kan få praktiska konsekvenser för många privatpersoner i form av “sänkt kreditvärdighet” mvh jörgen

 7. Mickis says:

  Hej! I Augusti i år så har det gått 3 år sedan jag betalade av mina skulder hor kronofogden. Alltså försvinner ju då min skuld prick eller vad man ska kalla det. Men jag har ändå inkasso, som jag betalar varje månad. Men när dom här 3 åren har gått. Är jag då skuldfri från registret om jag typ vill ta något på faktura eller räknas även inkasso in där då?

 8. Bo Bergenwall says:

  Ett P-bolag kräver att jag betalar en kontrollavgift trots att jag hade giltig P-biljett helt synlig och fullt läsbar. Jag har bestridit ett antal gånger men står nu inför hot om Tingsrätt. Problemet är att bilen är min sons och det blir formellt honom som Tingsrätten går på.

  Om jag/vi vinner eller förlorar i Tingsrätten, på vilket sätt påverkar det honom inom överskådlig tid? Kan han bli nekad lån eller dylikt…? Påverkan i kreditupplysningar t.ex.? Eller kanske något annat…

  MVH // Bosse

 9. Richard says:

  Hej!

  Fick sekretess hos kronofogden eftersom det var första gången. Kommer bankerna se detta vid eventuella lån?

 10. Martin says:

  Hej, jag är 18 år gammal och undrar över en sak. jag tappade bort en faktura i somras och fick sedan ett inkassobrev, jag tror jag betalade den i samma sekund som jag öppnade brevet och jag undrar om det kommer påverka min framtid? Tänkte söka lån så småningom för att köpa båt och bil osv. Väldigt tacksam för svar!

 11. Laeticia says:

  Jag har ett lån som gick över till inkasso och jag har nu gjort en avbetalningsplan med dem, kommer skulden som ligger hos inkasso synas hos UC?

 12. Motf says:

  Hej! jag glömda bort en faktura och fick sedan en påminnelse som stod om du betalar några dagar skickar vi till inkasso. när jag ville betala stod inkasso Qliro. nu väntar jag inkasso, vad ska jag göra. väldigt tacksam för svar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *