Låna till bil – Utöka ditt bolån eller ta ett billån?

Tips: jämför ALLTID bankerna innan du lånar

Lånekoll.se jämför du bolån, lånelöften för bolån och privatlån hos 30 stycken banker med en enda ansökan & den är helt gratis. Där kan du även få hjälp med att sänka räntan på befintliga bolån.

Lendo.se jämför du privatlån & billån hos 35 stycken olika banker & långivare med en enda ansökan & den är helt gratis.

När du skall köpa bil så har du flera olika alternativ för finansieringen av köpet. Vilket alternativ som är bäst för dig beror på vilka förutsättningar du har ekonomiskt. Det beror på hur mycket pengar du har sparat, hur stor inkomst du har, om du har tillgångar av värde samt om du äger din egen bostad.

Du vill såklart att bilen skall kosta så lite som möjligt för dig i slutändan. När du skall köpa en bil har du följande alternativ:

Öka på ditt bolån för att köpa bil

Detta alternativ är normalt sett det billigaste för dig (bortsett från att köpa bilen kontant). Det kräver inte heller någon kontantinsats.

För att kunna öka lånet/belåningen på bostaden så krävs det att du har ett övervärde i din bostad, dvs bostaden måste vara värd mer än ditt befintliga bolån. En mäklare hjälper dig att göra en värdering av bostaden för att se om du har utrymme i bostadens värde att låna på. Om din bostad är värd mer än vad du har i bolån kan du utöka ditt bolån för att finansiera bilköpet. Du får inte ha mer än 85 % av bostadens värde i bolån för att du skall få utöka lånet.

Exempel:
Olof köpte sin bostad för 2 miljoner kr för 8 år sedan och har idag 1 700 000 kr i bolån. Det innebär att han har 85% i belåningsgrad idag och kan därför inte låna mer på bostaden.

Olof tar hjälp av en mäklare som värderar upp hans bostad till 2 300 000 kr vilket gör att hans belåningsgrad kommer ner till 74%. Han har då ett övervärde på som han kan utnyttja för att utöka sitt bolån. Han kan nu belåna sin bostad upp till 85% av 2 300 000 kr = 1 955 000 kr. Eftersom han redan har 1,7 miljoner i lån kan han öka sitt bolån med maximalt 255 000 kr som han kan köpa en bil för.

Var försiktig så att din ökning av bolånet inte aktiverar ett amorteringskrav på ditt bolån. Vid en viss belåningsgrad på bostaden kräver banken att du skall amortera på ditt bolån.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 stycken olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Billån – låna med bilen som säkerhet

När du tar ett billån brukar banken kräva att du har en kontantinsats att stoppa in. Den minsta kontantinsats som bankerna brukar kräva är 20 % av bilens pris. Du måste köpa bilen hos en bilhandlare för att ta ett billån. Om du redan äger bilen så kan du i efterhand ta ett billån hos banken där du då registrerar bilen som en säkerhet för lånet.

Ett billån innebär att banken har bilen som säkerhet för lånet. Kan du inte betala av lånet kommer banken gå via kronofogden och tvinga fram en försäljning av bilen så att de kan få tillbaka sina pengar. Eftersom banken har säkerhet i bilen så blir räntan på ett billån lägre än på ett vanligt privatlån.

Ny smidig tjänst för billån
Den nya smarta tjänsten Blipp gör att du kan ta ett billån till en fast låg ränta både när du köper bilen privat eller av en bilhandlare. Blipp hjälper även till med bakgrundskontroll osv av bilen. Kika in på Blipp.se och ange koden “ad2020” när du registrerar dig.

Privatlån/blancolån – låna utan säkerhet

Detta lån är det smidigaste eftersom det är inte bundet till bilen eller bostaden. Du kan enkelt sälja bilen om du vill och det är väldigt enkelt att ta ett blancolån.

För detta lån har banken ingen säkerhet förutom att du har ett jobb och en inkomst som de förväntar sig skall räcka för att betala tillbaka lånet. Du kan snabbt och enkelt göra en ansökan hos Lendo.se och se vad ca 35 st olika banker & långivare kan erbjuda dig för ränta och villkor på ett lån till bilen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lendo och det är helt gratis.

Leasing

Leasing kan vara ett bra alternativ för den som vill ha problemfritt ägande och vill kunna byta bil efter några år. Leasing innebär att du ”hyr” bilen i ett visst antal år för en fastställd summa varje månad. Den vanligaste leasing-tiden är 3 år. Det innebär att du hyr bilen i 3 år och när den tiden löpt ut kan du enkelt byta ut bilen till en nyare eller så kan du välja att köpa loss bilen av leasingfirman för ett bestämt restvärde.

I leasing-kostnaden ingår vanligtvis service och försäkring under de 3 åren du leasar bilen. Skatt och bränsle brukar däremot tillkomma.

Köpa bilen kontant

Det absolut billigaste sättet att köpa bil på är kontant. Då slipper man räntekostnader och finansieringskostnader. Om du har möjlighet bör du alltid försöka spara ihop så mycket pengar som möjligt till bilköpet.

Lämna en kommentar